de toneelcentrale
toneeluitgeverij
logo2.jpg

Peter Aten (1967) is grafisch ontwerper en werkt ondermeer bij TV-programma's als Nieuwsuur, het NOS Journaal en het NOS Jeugdjournaal. Hij komt uit de Zaanstreek. In 2007 kwam hem de eer toe dat het jaarlijkse éénakterfestival in Zaandam werd omgetoverd tot EenAtenfestival. Alle opgevoerde toneelstukken waren door hem geschreven. Hij ontving toen ook De Arlecchino (een Zaanse toneelprijs) voor zijn gehele oeuvre.

Voor 'Een nogal ingrijpend ongeluk' ontving hij in 1996 op 29-jarige leeftijd de (gedeelde) 1e prijs van het Festival van het Ongespeelde Stuk. Tijdens dat festival werd zijn werk voorgelezen door Kitty Courbois, Sigrid Koetse en Ann Hasekamp. Twee jaar later was zijn stuk Meconium (later omgedoopt tot Nico/Tine) weer van de partij in Theater Bellevue. Ditmaal gebracht door Dick van den Toorn en Debby Korper.

Zijn stukken dragen niet zelden titels die tot de verbeelding spreken: 'Uit de kille grond van mijn hart', De bebaarde feeks van verreweg', 'Het geluid van de kruinen', Zwelklei' of Kniplint. Vaak schrijft hij eenakters.

"Dialogen, dat is geloof ik wel mijn sterke punt", zegt Peter Aten zelf. "Ik kan er erg van genieten als het pit en power heeft. Als er van alles tussen de zinnetjes gebeurt. Ik schaaf en piel er voortdurend aan, om het zo kernachtig mogelijk te krijgen.

Twee thema's springen in het oog als je de toneelstukken van Peter Aten bekijkt. 'Dood' is er een van en de ander noemt hij zelf "het leed dat familie heet". Aten: "Het thema 'dood' fascineert me. het maakt eerder ideeën bij me los dan het leven. Mijn fantasie kent ook een morbide inslag, waar ik dan wel graag een komische draai aan mag geven.

In zijn stukken zit vaak iets onrustbarends, iets verwrongens en absurds dat met verval in relaties te maken heeft. Soms zit dat 'iets' in de toon van zijn stuk, soms ook in een vreemde situatie. De laatste jaren heeft hij daarentegen hilarische voorstellingen voor het Molenmuseum in Koog aan de Zaan gemaakt met als enig doel het publiek te laten lachen. En dat is gelukt. Er komen elke keer weer duizenden mensen op af.


klik hier voor de website van Peter Aten