de toneelcentrale
toneeluitgeverij
logo2.jpg

Maar alles gaat over
Bosveld, Mirjam

Catalogus nummer: 8405
Aantal dames: 8
Aantal heren: 4
Genre: blijspelen / komedies
avondvullend

Marthe is pas overleden. In afwachting van de overgang naar het hiernamaals is haar geest nog aanwezig in haar woning, waar haar kinderen zich verzamelen om de zaken rondom haar overlijden te regelen. En waar haar buren, die zich de laatste jaren om haar hebben bekommerd, zich op allerlei manieren opdringen omdat ze denken aanspraak te kunnen maken op een deel van de inboedel.

Met lede ogen ziet Marthe aan hoe haar kinderen met elkaar en met de afwikkeling van de nalatenschap omgaan, en dat hun herinneringen aan haar niet alleen maar rooskleurig zijn. Ze komt tot het besef dat het mede dankzij haar is dat het huwelijk van dochter Machteld en schoonzoon Huib in zwaar weer zit, dat zoon Andries een vrouw heeft getrouwd met haar op de tanden en dat hij daar weinig tegen in heeft te brengen, en dat dochter Nadine nooit een langdurige relatie heeft aangedurfd en naar Amerika is gevlucht. Ondanks al haar goede bedoelingen. Wat zou ze nog graag uitleg geven aan haar gedrag als moeder en spijt betuigen. Maar daarvoor lijkt het te laat. Of toch niet? Kleindochter Demi vindt Marthe's dagboek en daaruit leren haar kinderen dingen over hun ouders die zij nooit hebben geweten. In flashbacks wordt een allesbepalend deel van het verleden van Marthe ontrafeld. Ondertussen stapelen conflicten en misverstanden zich op en lijken onoplosbaar. Maar alles gaat over.

'Maar alles gaat over' is een komische tragedie waarin hilarische scenes en intiem familiedrama elkaar afwisselen. Een mooi evenwicht tussen drama en komedie.

 
NAAR MIJN ZICHTZENDING>