de toneelcentrale
toneeluitgeverij
logo2.jpg

De getemde feeks
Dirk Tanghe

Catalogus nummer: 7546
Aantal dames: 4
Aantal heren: 4
Genre: blijspelen / komedies
avondvullend

Een man heeft twee dochters: de jongste, een leuke, knappe meid en die andere… Eentje met het hart op de tong en haar op haar tanden. Het vinden van een man voor de jongste is geen probleem, maar het vinden van een man voor die andere is een heel ander verhaal. Dus verzint de man een list: hij probeert een arme dronkaard zover te krijgen zijn oudste dochter te huwen en zet daarbij de jongste en haar aanbidders onder druk door te eisen dat eerst zijn oudste trouwt, voordat de jongste mag trouwen.

Hoewel het principe van ‘uithuwelijken’ tamelijk achterhaald is, zijn de thema’s over de rol van de vrouw en de verwachtingen die daarmee gepaard gaan nog nooit zo actueel geweest in een tijd, waarin het maatschappelijke onderscheid tussen de man en de vrouw steeds meer vervaagd.

Het is Dirk Tanghe gelukt om van het klassieke Shakespeare stuk een vlotte en moderne bewerking te maken, die met een flexibele cast gespeeld kan worden. En in de interpretatie van die bewerking kan zelfs nog een stapje verder gegaan worden: veel typische mannenrollen kunnen net zo goed door vrouwen gespeeld worden om het geheel nog meer in de hedendaagse realiteit te plaatsen.


N.B. In dit toneelstuk komt een koor voor, maar dat kan zowel ten dele als geheel uit de spelers zelf bestaan. Laat het dus vooral geen beletsel vormen om deze geweldige komedie op te voeren.NAAR MIJN ZICHTZENDING>