de toneelcentrale
toneeluitgeverij
logo2.jpg

Grenslicht
Gert-Jan Peeters

Catalogus nummer: 8008
Aantal dames: 8
Aantal heren: 7
Genre: toneelspelen
avondvullend

“Je kunt niet in je eigen licht gaan staan. Verzamel mensen die zien wie je bent. Die het licht in je zien. Die je licht weerkaatsen. Dan ben je niet meer bang.”

Na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, maken de familie de Franq en de familie Geeraerts uit het Belgische dorpje Zemst zich klaar om naar Nederland te vluchten. Ondanks een groot verschil in klasse, bestaat er een bijzondere vriendschap tussen beide moeders en hun dochters Vonneke en Kathleen.

Op de dag van vertrek worden zij echter bruut overvallen door de voorhoede van het Duitse leger. Het ondenkbare gebeurt en terwijl familie de Franq naar Antwerpen vlucht, is familie Geeraerts genoodzaakt achter te blijven.GRENSLICHT is een theaterstuk geïnspireerd door Belgenkamp Vluchtoord te Uden ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. Over wanhoop, verdriet en pijn. Over leven en overleven. Over hoop, verlichting en uiteindelijk bevrijding. Een stuk over de eigen historie.

De Eerste Wereldoorlog

Honderd jaar geleden bestond Europa uit verschillende grootmachten. Ze leefden op gespannen voet met elkaar. Aan de ene kant bevonden zich de ‘geallieerden’ (Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Rusland) En aan de andere kant de ‘centralen’ (Duitsland, Oostenrijk-Hongarije, Italië). Op 28 juni 1914 wordt aartshertog Frans Ferdinand van Oostenrijk vermoord. De ‘centralen’ reageerden met een streng ultimatum aan het Koninkrijk Servië. De eerste wereldoorlog stond op het punt van uitbreken.

Neutraal

Het Koninkrijk der Nederlanden bleef in de hele situatie neutraal. Dat bracht nog tal van verplichtingen met zich mee, zoals het opvangen van vluchtelingen. Terwijl Europa zich voorbereidde op een langverwacht conflict, maakte Nederland zich klaar voor het opvangen van een ongekende vluchtelingenstroom.

Uden (of een ander grensdorp, waar dezelfde problematiek speelde)

Het Brabantse dorp Uden bood de Nederlandse politiek een stuk heide aan om de enorme vluchtelingenstroom op te vangen. Vluchtoord Uden opende haar poorten in februari 1915.


De maximale bezetting is 14 dames, 20 heren en 6 kinderen. Maar met behulp van bepaalde rollen te dubbelen kan die bezetting teruggebracht worden tot een minimale bezetting van 8 dames, 7 heren en 6 kinderen. Daarnaast kan de bezetting (zowel maximaal als minimaal) aangevuld worden met de nodige figuratie.NAAR MIJN ZICHTZENDING>