de toneelcentrale
toneeluitgeverij
logo2.jpg

Koningin, De (trilogie)
Bokhoven, Cocky van

Catalogus nummer: 7074
Aantal dames: 2
Genre: blijspelen / komedies
avondvullend

De vermaarde eenakter ' De Koningin' van Cocky van Bokhoven  heeft in de loop der tijd zijn vervolg gekregen in ' De laatste keer'  en ' Dromen' . Bij menig toneelgezelschap roept het wel en wee van de twee zussen Ina en Dora warme gevoelens op. De 3 eenakters zijn nu gebundeld tot een avondvullende voorstelling.

DE KONINGIN
Twee zussen, Ina en Dora, installeren zich op hun vaste plek langs de route die de Gouden Koets zal nemen op Prinsjesdag. Ina met  tegenzin. Zij is 75 en heeft in haar werkzame jaren als lerares geschiedenis  een idool gevonden in Johan Derk, Baron van der Capellen tot den Pol.  Deze achttiende-eeuwse leider van de Patriotten was uiteraard een tegenstander van de Oranjes. Dora (70 jaar) heeft net voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog kennis gemaakt met Herbert, die als lakei op Prinsjesdag de Gouden Koets escorteerde. Deze heren zijn van grote invloed op het leven van de zussen.  Omdat ze  altijd hebben samengewoond heeft hun communicatie vormen aangenomen die voor buitenstaanders op zijn minst wonderlijk zijn. Ze kennen elkaar door en door. Of toch niet?


DE LAATSTE KEER
Het is Prinsjesdag. Voor de zoveelste keer zitten de twee oude zussen Ina en Dora op de beste plaats om alles goed te kunnen zien. Door het voortdurende gezelschap van elkaar draaien ze hun vaste communicatiepatronen af wat voor hilarische scènes zorgt. Hadden ze een aantal jaren geleden (De Koningin) al ouderdomsklachten, die van nu bepalen voor een groot deel hun relatie. En Pim Fortuyn natuurlijk, Na jarenlang getwist over 'lakei' Herbert en Pol, hebben ze eindelijk een gemeenschappelijke liefde gevonden in Pim 'met de hondjes'. Hij heeft hun laatste levensjaren nog volop kleur gegeven. Velen die 'De Koningin'gespeeld hebben, vroegen om een vervolg. Na tien jaar is het dan zo ver. Als er geen Pim Fortuyn was geweest, was dit vervolg nooit geschreven.

DROMEN
Ina is overleden. Dora wil haar as uitstrooien maar het afscheid valt haar zwaar. Een onverwachte ontmoeting met Ina zet hun leven weer op scherp.
 
NAAR MIJN ZICHTZENDING>