de toneelcentrale
toneeluitgeverij
logo2.jpg

Damesorkest
Anouilh, Jean

Catalogus nummer: 3252
Aantal dames: 6
Aantal heren: 2
Genre: toneelspelen
avondvullend

Een brasserie in een kuuroord heeft voor de verandering een orkest geëngageerd dat geheel uit dames bestaat (met uitzondering van Leon, de pianist).  De tekst van >Damesorkest= bestaat uit de gesprekken van de dames tussen de gespeelde nummers, en ook wel tijdens het spelen.  Terwijl Mme. Hortense, de orkestleidster, de egards hoog en de glimlach op de gezichten probeert te houden, schelden Pamela en Patricia elkaar uit voor rotte vis; Ermeline en Leona bespreken de problemen met hun respectieve eega=s en Leon en Suzanne vechten hun buitenechtelijke verhouding uit.  Ondertussen zet Mme. Hortense een nieuw stuk op de lessenaars (vooral op die van Leon, de pianist).  Suzanne is tamelijk levensmoe, zo blijkt, waaraan het gestook van Mme.  Hortense in haar verhouding met Leon niet geheel vreemd is.  Onder het opwekkende nummer 'Huzaren en Hanengekraai' belijdt Mme. Hortense haar onverdachte patriottisme, terwijl Suzanne maat voor maat depressiever wordt. Voor het prachtstuk 'Cubaanse Hartstocht' verdwijnt zij van het podium.  Enige tijd later klinkt er een revolverschot en de gérant komt briesend op. De resterende dames spelen de 'Gavotte van de Markiesjes' in een koortsachtige poging hun baan te redden.


Thema:

De setting van 'Damesorkest' doet vermoeden dat het om een parabel gaat. The show must go on, volgens alle betrokkenen, behalve Suzanne die eruit stapt. In enkele toespelingen wordt de lijn doorgetrokken naar collaboratie in de oorlog. Mme. Hortense: "Ik kan degenen best opnoemen die niet zoveel scrupules hadden. Die zelfs voor de bezetter hebben gespeeld!" Suzanne: "Wanneer er Duitse officieren in de zaal waren, gold voor ons het parool: vals spelen.  En daar was heus een zekere moed voor nodig."  Hortense: "Ik ken u goed genoeg om te weten dat vals spelen u zeer gemakkelijk moet zijn gevallen."
Behalve collaboratie is het rigide egoïsme van iedereen een duidelijke lijn in het stuk.


Structuur:

Het stuk bestaat uit verschillende door elkaar lopende gesprekken, van elkaar gescheiden door de nummers die gespeeld worden.  De stijl is tragi-komisch en licht absurdistisch.


Personages:

Mme. Hortense, orkestleidster
Leon, pianist
Suzanne, cello, liefje van Leon
Pamela }
Patricia } violen
Leona, fluit
Ermeline, altviool
M. Lebonze, gérant van de brasserie


nva
NAAR MIJN ZICHTZENDING>