We vallen middenin de generale van 'Neuzen af', daags voor de première. Het loopt echter niet helemaal zoals het lopen moet: de spelers vergissen zich in hun tekst of vergeten steeds een bord haringen mee af te nemen, deuren klemmen, contactlenzen gaan scheef zitten. Volgens regisseur Luc van Dalsum moet de première maar als eigenlijke generale worden beschouwd: "Als we vanavond, vannacht dus, maar door de deuren heenkomen en met de haringen klaar zijn! Dat is het enige wat telt: deuren en haringen. Op met de haringen, af met de haringen. Deurtje open, deurtje dicht." Tijdens de talrijke onderbrekingen van het spel komen de frustraties en spanningen bij spelers en andere medewerkers in ruime mate omhoog.
In het tweede bedrijf, dat zich een maand later tijdens een voorstelling in Goes afspeelt, blijken de onderlinge spanningen en problemen alleen maar te zijn toegenomen. Of zoals iemand het samenvat: "de spelers zitten met zulke drama's in de kleedkamers". Zo heeft Gees de oorlog verklaard aan Ferd, blijkbaar omdat Mimi en Ferd iets met elkaar zijn begonnen, en wil Luc iets met Bruni, terwijl hij een ander zwanger heeft gemaakt. Terwijl het spel op het toneel gewoon doorgaat, proberen regisseur en spelers de spanningen enigszins weg te spoelen met een fles Beerenburger. Het werkelijke drama speelt zich achter de coulissen af! Het laatste bedrijf speelt zich wederom tijdens een voorstelling af, ditmaal in Katwijk aan Zee drie maanden na de première. De spelers proberen elkaar nu doelbewust het spel onmogelijk te maken en er wordt ruimschoots op het script los geïmproviseerd.
Thema:
Centraal in dit stuk dat zich in de toneelwereld afspeelt, staan de privé problemen van de acteurs, regisseur en inspiciënten. Spel en werkelijkheid lopen steeds sterker door elkaar heen.
Structuur:
Het stuk is onderverdeeld in drie bedrijven. In elk bedrijf wordt hetzelfde fragment uit het stuk 'Neuzen af' gespeeld. In 1 zijn we getuige van de laatste repetitie; in 11 is het hele decor (met veel deuren!) 180 graden gedraaid en zien we hetzelfde fragment als in 1, maar nu tijdens een voorstelling (een maand na de première) en vanachter de coulissen, bij de kleedkamers. In 111 opnieuw hetzelfde fragment tijdens een voorstelling, maar nu van de voorzijde af gezien (vanuit de zaal dus).
In elk bedrijf zijn de onderlinge spanningen tussen de betrokkenen verder opgelopen.
Personages:
Luc van Dalsum, regisseur.
Top Goedhart, hoofdinspeciënt.
Pups van Nooij Nathusius, assistent-inspeciënte.
Mimi Blaaser, actrice; speelt mevrouw Kloppers (huishoudster). Gees Jongewaard, acteur; speelt Rutger Doolaard, makelaar.
Bruni van Eijck, actrice; speelt Viola, zijn vriendin.
Ferd Fiolet, acteur; speelt Frank Brink (toneelschrijver) en oliesjeik.
Linda de Bie, actrice; speelt Fieke Brink, zijn vrouw.
Sacco Breeveld, oudere acteur, speelt rol van inbreker.
Achtergrond informatie:
De Britse romancier en toneelschrijver Michael Frayn (geboren in 1933) situeerde zijn 'Koppen dicht', net zoals Ayckboum met zijn 'Ons kent ons' deed, in het milieu van theatermakers die aan een voorstelling werken. Dit leidde tot een vermakelijke komedie waarin getoond wordt hoe de werkelijkheid het spel
béinvloed.
nva