de toneelcentrale
toneeluitgeverij
logo2.jpg

Wat een gekke man...en zijn vrouw dan ?
Ayckbourn, Alan

Catalogus nummer: 1199
Aantal dames: 3
Aantal heren: 3
Genre: blijspelen / komedies
avondvullend

Drie Kerstavonden, drie keukens, drie echtparen. Sidney en Jane in hun keuken. Hij, kleine zelfstandige ondernemer, een streber, een huistiran, vol ambitie om aan te pappen met de betere standen. Zij, huisvrouw, niets dan huisvrouw en de totale huisvrouw. Hun keuken een ambitieuze efficiencykeuken. Ze verwachten de andere twee echtparen op Kerstbezoek en sloven zich vreselijk uit, want Ronald is bankier en Geoffrey architect. Terwijl het “feestje” zich ontwikkelt in de aangrenzende zitkamer spelen zich kleine drama’s af in de keuken: er is geen sodawater – Jane rent de achterdeur uit, naar de cafetaria op de hoek, wordt buitengesloten in de stromende regen, durft niet naar binnen,  belt tenslotte vermomd aan bij de voordeur, schiet tussen haar gasten door met een oude hoed van Sydney diep over haar ogen.
Het tweede bedrijf, Kerstavond bij Geoffrey en Eve. Hij is een Don Juan die het van z’n charme moet hebben en niet al te veel verantwoordelijkheidsgevoel heeft. Zij, een beetje wazige, introverte vrouw: wanhopig omdat Geoffrey op het punt staat haar te verlaten. De  keuken verwaarloosd, vies. De andere twee echtparen komen op bezoek: terwijl Eve de ene mislukte zelfmoordpoging na de andere onderneemt, begint Jane de oven te poetsen, Sidney de verstopte  gootsteen uit elkaar te halen, Ronald repareert een lamp, Marion drinkt… Het derde bedrijf, Kerstavond bij Ronald en Marion. Hij is een man die afstand houdt door een soort onpersoonlijke leven-en-laten-leven-houding aan te nemen, zij was vroeger een mooie vrouw maar is nu op haar retour en ze drinkt. Hun keuken in grootmoedersstijl, echt mooi maar ijskoud: de verwarming is defect. Geoffrey en Eve komen op Kerstbezoek, hij is nu definitief mislukt als architect en Eve wil dat hij Sidney – nu een baasje – om werkt vraagt. Sidney en Jane vallen binnen – de anderen proberen zich te verstoppen en doen het licht uit: tevergeefs Jane en Sidney dringen binnen en organiseren een “feest”: iedereen moet meedoen  aan de spelletjes van Sidney. Op het eind laat hij ze allemaal letterlijk naar zijn pijpen dansen.


Een prachtig stuk. Een komedie in de ware zin van het woord: vermakelijk, inventief, ongenadig scherp geobserveerd en tenslotte triest, omdat de mensen niet van buiten af tot karikatuur worden gemaakt maar zichzelf tot karikatuur maken omdat ze met oogkleppen oplopen.

Meer info Alan Ayckbourn
NAAR MIJN ZICHTZENDING>